3 patiekalai, kuriuos būtina paragauti Tailande

Sakoma, kad iš tradiciniais patiekalais nukrauto stalo galima sužinoti viską apie šalies papročius ir istoriją. Tad nepraleiskite progos susipažinti su Tailando virtuve. Egzotiškos šalies patiekalai vilioja gaiviais aromatais ir spalvingumu. Saldžių, aštrių, rūgščių ir sūrių skonių deriniai daro Tailando tradicinius patiekalus išskirtiniais.

Nebrangūs kelionių pasiūlymai į Tailandą

Kelionė į Tailandą nebūtų pasisekusi jeigu neparagautumėte bent vieno iš tautos, tiesiog dievinančios kokybišką maistą, tradicinių patiekalų.

Saldžiarūgštė Tom Yum sriuba

Kaip galima pamiršti tradicinę tailandietišką Tom Yum sriubą. Sakoma, kad kiek virėjų, tiek yra šios sriubos receptų, tačiau kai karštis alina, smėlio dulkės sklando ore, smogas smaugia gerklę, šis kulinarinis atradimas su jūros gėrybėmis ir žiupsneliu ryžių tampa išsigelbėjimu. Ši sriuba priverčia prakaituoti. Ji labai populiari ne tik Tailande, bet ir Singapūre, Malaizijoje.

Sriuba verdama iš krevečių arba vištienos (priklausomai nuo to, kuriame Tailando regione svečiuositės), jūros gėrybių, ryžių, citrinžolių, alpinijos šaknies (orig. galagų) ir kitų aitriųjų prieskononių žolelių, laimo sulčių, čili pipirų, pomidorų, grybų, svogūnų, kalendrų lapų.

Sriuba verda apie dvi – tris minutes. Daugiausia laiko užtrunka daržovių pjaustymas.

Sriuba vietos restoranėliuose kainuoja vos apie 30 – 40 batų (1–1,5 eurų), tačiau yra labai soti. Tiesą pasakius, nors šis patiekalas vadinamas sriuba, man jis labiau primena troškinį, atgaivinantį karščio nualintą kūną. Ji ypač populiari vidurvasarį, kada lauke jaučiama didžiausia kaitra.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „Tom Yum“




Žaliasis karis su kokoso pienu

Kokoso pienas yra saldus, žaliasis karis – kartus. Tačiau tailandiečiai įrodė, kad jų derinys – neapsakomas. Ryškiai žalios spalvos šių ingredientų derinys, pagardintas daržovėmis ir ryžiais, krevetėmis, kvepia taip, kad kvepia viskas pusantro kilometro atstumu.

Šis patiekalas valgomas kaip sriuba. Nors yra gana tirštas, jis valgomas šaukštu iš dubenėlio, be jokių priedų ar užkandžių. Neįprasta tai, kad sriuba pagaminama per stebėtinai trumpą laiką. Paprastai tailandietiškų patiekalų gamyba trunka valandą ar net kelias. Kiekvienas ingridientas labai kruopščiai supjaustomas smulkiausiais gabaliukais, tada kepamas, verdamas, troškinamas kol viskas virsta į puotą. Žaliojo kario su kokoso pienu sriuba pagaminama vos per penkiolika minučių.

Nacionalinį šedevrą dažnai pardavinėja miestų gatvėse greitu maistu prekiaujantys prekeiviai. Nepraleiskite progos paragauti ir pajusti tikrąjį Tailandą.

Beje, karį dažnai priskiriame Indijai. Tad neapsigaukite, žaliojo kario pasta čia turi truputy kitokį poskonį. Nesupainiokite sriubos su eilę kitų, kurios verdamos su kokoso pienu. Pastarasis azijietiškame Tailande ypač populiarus.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „green curry and coconut soap“




Papajos salotos Pok Pok

Nors papajos salotos skamba gana solidžiai, neapsigaukite, šį receptą pagaminti prireiks vos šešių ingridientų. Azijos kulinarinės gudrybės iki šiol buvo prilyginamos astronomijos mokslui. Kažkas nesuprantama, kažko daug.

Tačiau viskas daug paprasčiau nei gali atrodyti. Tarkim, salotų Pok Pok sėkmė priklauso vos nuo vieno elemento – prieskonių pastos.

Lietuvoje surasti žalią papają nėra taip jau lengva, tačiau Bankoke jų į valias. Į salotas taip pat dedama česnakų, čili pipirų, krevečių, laimo sulčių, pomidorų, keli griežinėliai morkų, keli šaukšteliai cukraus arba medaus, skaldyti, kepinti žemės riešutai, šparaginės pupelės.

Tai gaivios salotos, kurias tailandiečiai valgo kaip pagrindinį patiekalą. Jos puikiai tiks skanaujant cukranendrių ar palmių sultis. Maximoje tokias rasti tikra retenybė, tačiau jeigu svečiuojatės Tailande, kiekvienoje parduotuvėje, kiekviename turguje šių gaivių gėrimų tikrai rasite. Vieno litro talpa šių sulčių kainuos 25 – 35 batus (apie eurą). Leiskite sau mėgautis tuo kas geriausia.

Turi klausimų?
Rašyk mums.

Top kelionių pasiūlymai