Kaip italai apibūdina kitose šalyse valgomus itališkus patiekalus?

Italų nuomonė apie itališkus patiekalus kitose šalyse

ESPRESSO KAVA, labiau asocijuojasi su Italija, nei Brazilija, o ir beveik visas pasaulis pradeda rytą su kavos puodeliu, bet ar įsivaizduojate, kaip italas, apibūdina kitose šalyse geriamą kavą?
„Užsieniečiui galime padovanoti kavos virimo aparatą Moka ir net Illy kavos pakelį, bet tai, ką jis su jais paruoš bus tiesiog „nepadoru“. Ir tai ne jo kaltė, bet jo požiūrio į gyvenimą. Nervingas noras ieškoti gyvenimo laimės, o ne tiesiog gyventi ir džiaugtis, jį kursto atskiesti kavą su 20 karvės pieno bidonų. O mums, italams, kava primena, kad gyvenimas yra toks, kaip mūsų mėgstamas gėrimas: intensyvus, kartokas ir trumpas.“

 

PASTA, daugelis tik neseniai išmoko nepervirti ir suprato, kad spaghetti, tai tik viena iš makaronų formų. O Italai, pripažįsta ir net nesigėdija, kad daugelyje šalių, ypač Šiaurės Europoje, jiems klijuoja etiketę “mamyčiukas”. Tačiau jie įsitikinę, kad jei šiauriečių mamos gamintų taip, kaip italų, nedaugelis norėtų greitai palikti namus. Užsienyje nesupranta, kad pasta all’Amatriciana (populiariausias pasta receptas Romoje) nėra receptas, tai motinystės atributas. Be mezze penne (makaronų rūšis) mama nebe mama, bet tik moteris, kuri pagimdė.

 

O kaip gi su LAZANIJA? “Čia susiduriame su klaidinga originalaus recepto interpretacija. Italijoje lasagna yra kulinarinis orgazmas, o užsienyje tai tik šaldytuvo likučių sunaudojimas. Pasaulis mano, kad mūsų, itališkus receptus galima greitai pritaikyti visų skoniams, t.y. pakeitus bešamelio padažą su supuvusių spanguolių kremu, majonezu ar konservais, pasibaigusiais 2010 metais reiškia “gaminti itališkai.” Deja, jų lazanijos, tokios kaip tų mokyklinukų, kurie turi daug ką pasakyti, bet paskui pridaro į kelnes, kol užkalbina panelę.”

 
Vasarą gaivinantys LEDAI, tikri gelatto, kurių kartą paragavus skonis išliks ne tik burnoje, bet ir atmintyje. Italai, mano: “Nėra nieko blogo kopijuoti kažką gero. Bet reikia žinoti kaip, nes paimti ledo blokus ir įmerkti į dažiklius, dar nereiškia “pagaminti ledus”. Italijoje, ledus gaminantis žmogus, turi turėti didelę didelę širdį, tokią kaip didžiulė braškių porcija, į kurią dar papildomai įdedama laimės ingredientų. O kai pagalvoju, kad daugelis planetos vaikų auga be tikrų ledų, suprantu, dėl ko pasaulyje nutinka tiek blogų dalykų.”

 

Žymiausia ir visų mylima PIZZA. Čia italai tiesiog negailestingi: “Aišku, kad kokiam, tarkim, teksasiečiui yra labai sudėtinga suprasti skirtumą tarp plastelino ir “Quattro Stagioni” (4 metų laikų) picos. Tai egzistuoja ir su tuo galima būtų susitaikyti. Tačiau bėda, kad receptų paprastumas dažnai apgauna pradedančius picų kepėjus. Tai panašiai, kaip ir seksas. Nugirdyti ir nusiversti į lovą, dar nereiškia, kad nakties rezultatu, ji bus patenkinta. Pica šypsosi visiems, bet „duoda“ tik geriausiems. O kas tai daro geriausiai, paklauskite Madonos.
Straipsniu dalinasi Dovilė Rutkauskaitė, daugiau apie Italiją – www.vestuvesitalijoje.lt

Turi klausimų?
Rašyk mums.

Top kelionių pasiūlymai

Ką aplankyti Paryžiuje